Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Zaključek plezalnega tečaja

Objavil mare, dne 15.04.2007

turnc_150407.jpg

Ne vem natančno, zakaj sem zadnjič napisal, da imamo izpit šele drug teden…ni res! Imeli smo ga že kar lepo to nedeljo na Turncu oz. Šmarni gori.

V strahu pred strogo tovarišico in tovariši se nas je večina dobila že pred dogovorjeno 10 uro in še malo potrenirala prevezovanje, abzajlanje in nekatere vozle, nato pa se je počasi začelo. “Zlož’ štrik za na hrbet, vmes mi pa še povej, kolk’ je 6a v UIAA lestvici1!” … “Kdaj se morš’ prevezat?” … “Nared’ mi podaljševalni vozu, pa še Prusikovga!” ipd. Skratka, cela zabava. Ampak recimo, da smo tu vsi večino znali.

img_7744.jpg

Toda potrebno je bilo še v vodstvu2 splezati eno smer, se prevezati na oba načina3, se spustiti po vrvi oz. abzajlati … skratka, več kot dovolj prostora za napake.

Kakorkoli, po poldnevnem praženju na soncu smo imeli vsi skupaj dogovorjen še mini piknik, a glej ga zlomka, pijače in jedače kar ni hotelo biti konca. Nihče še namreč ni izpita dejansko naredil – se morajo tovariši še pogovoriti med sabo in očitno smo ciljali na lažjo odločitev, a ne… :)

img_7765.jpg

Skratka, še en prijeten a nenormalno vroč dan je za nami. A nažalost skoraj zadnji v tej zasedbi, saj nas čaka le še balvaniranje v Trenti nekje v maju ali juniju. No, kljub vsemu se bomo vsaj nekateri upam še videvali in hodili skupaj plezat – če ne drugače se vidimo pa na verajnu, a ne? Meni je bil tečaj dejansko super – ogromno sem se naučil, inštruktorji in inštruktorica (ne smem pozabit! :) )so bili mega, super je bila seveda tudi družba … Zares prijetna izkušnja, moram priznat.

Tule pa je seveda še video zapis, tokrat za spremembo veliko več akcije!

http://video.google.com/videoplay?docid=7416443663983258860
(Op. Google mi je nažalost malo odrezal filmček.)

Čau vsem in upam, da se v prihodnje še videvamo!

-Mare

 1. V Sloveniji za športno plezanje uporabljamo francosko lestvico tipa 6a, 6a+, 6b, 6b+, UIAA lestvica pa se uporablja predvsem v hribih. Da ne govorim, da imajo Američani jasno čist svojo lestvico, poleg ostalih.[back]
 2. Pomeni, da sam vpenjaš komplete v svedrovce. Druga možnost je t.i. top rope, se pravi z že napeljano vrvjo na vrhu[back]
 3. Pri enem načinu gre za prevezovanje na vrhu, pri sidrišču – to je dvojno prevezovanje; drug primer je prevezovanje sredi stene na lepljenem svedrovcu, ko ne moremo več naprej – enojno prevezovanje[back]
 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Zaključek plezalnega tečaja”

 1. dulc101 pravi:

  Predvidevam, da si opravil tečaj in dobil zasluženo diplomo?
  Če je odgovor:
  - DA… potem čestitke
  - NE… potem pa več sreče prihodnjič

  :)
  Keep it up

 2. mare mare pravi:

  Ja jaz mislim, da se naredil, sam zagotovo bom pa zvedel šele enkrat maja ali junija v Trenti, ko bomo imeli Matičarji celodnevni izlet balvanskega plezanja … skupaj s podelitvijo diplom & žurko, jasno :)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !