Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Javni prevoz v Ljubljani

Objavil mare, dne 16.04.2007

javni_prevoz_150407.jpg

Je preprosto v razsulu. Pa ne bi bilo treba.

Zadnjič sem zagledal v Mladini odličen proglas z naslovom “Javni prevoz vs. avtomobil” in ponovno sem se spomnil na trume avtomobilov1, ki se vsak dan valijo (iz gorenjske) v Ljubljano. Že pred časom sem namreč ugotavljal, da bi bilo “povsem logično v Mednem narediti eno veliko parkirišče, povečati pogostost vožnje vlaka v center, od tam naprej pa bi bilo seveda potrebno poskrbeti za poceni, hiter in točen mestni avtobus…”.

Če pomislim na trenutno aktualno gradnjo parkirne hiše pod tržnico si ne morem kaj, da se ne bi vprašal, zakaj ne bi raje parkirnih hiš gradili na obrobju mesta.2 Zakaj v Ljubljano vsak dan spustimo 30 tisoč avtomobilov?

img_7770.jpg

Problem sicer nažalost ni uvrščen med 22 nosilnih projektov, a nekaj podobnega imamo vsaj v dolgoročnem planu. Citiram program Za Ljubljano z nasmehom: “Storili bomo tudi vse potrebno za zagon dolgoročnih mestnih projektov: … zastavili projekt mestne železnice – tramvaja v tesni povezavi s primestno železnico, da bi lahko prvo progo na relaciji sever-jug odprli predvidoma leta 2015.”

Skratka, nekje v dolgoročnem planu je nekaj predvideno, toda kar mene straši je to, da stanovanja v Stanežičah (3.000 natančneje) pa so uvrščena med teh 22 projektov – so na 15. mestu in bodo zgrajena do leta 2010. Kar pomeni, da … si raje sploh ne upam razmišljat. Nepredstavljivo!3

Nekaj fotk je tule, spodaj pa filmček s terena :)

http://video.google.com/videoplay?docid=6716840261809395252

Skratka, kar bi bilo potrebno po moje storiti je:

 1. Kupiti zemljišče od lastnika, kdorkoli že to je
 2. Zgraditi tam garažno hišo na sistem P+R namesto sporne pod tržnico
 3. Zjutraj in popoldne povečati pogostost vožnje vlaka iz Medvod proti Ljubljani in obratno
 4. Ozavestiti ljudi o nujnosti spremembe naših navad (eden ali max 2 v avtu za 4-5)
 5. Narediti vožnjo z vlakom privlačno (hitrost, cena, odličen javni avtobusni promet od glavne železniške postaje naprej po mestu oz. več izposojevalnic koles ipd.)

Namesto gradnje garažnih hiš v centru in zavzemanja za čimnižje cene predlagam ravno nasprotno: čim manj novih hiš, vedno višje cene, bolj kot gremo proti centru.

-Mare

 1. Po podatkih iz leta 2004 jih je 30.000 na dan[back]
 2. Celo v programu Za Ljubljano z nasmehom piše “…bomo zgradili parkirne hiše tako na mestnem obroču kot tudi znotraj mestnega središča…”[back]
 3. Moram pa priznati, da je aktualna še neka rešitev – navezovalna cesta Jeprca–Stanežiče, kar pa v bistvu ne spremeni dejstva. Še vedno gre za avtomobile.[back]
 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Javni prevoz v Ljubljani”

 1. tecnstrdesc tecnstrdesc pravi:

  Že zdaj je gorenjska vpadnica kritična in P+R je dobra ideja, ampak tisto parkirišče na Viču je vedno skoraj prazno. Tudi parkirna hiša v mestu je potrebna, seveda ne pod tržnico, to je bila zelo trapasta ideja, če že mora biti tam blizu, naj naredijo luknjo v grajski grič. Ja, zadnjič sem nekje prebral, da so že obstoječe garažne hiše slabo zasedene, ker so drage!

 2. GRiSON GRiSON pravi:

  Se prav strinjam s teboj, vendar pa to ni problem samo v Ljubljani, tudi v Kopru je dokaj podobno stanje. Verjetno pa tudi v vseh ostalih mestih po Sloveniji.

 3. B5 pravi:

  razdalja Novo mesto – LJ = 78km
  avto 50min
  vlak 110 min

  B5

 4. mare mare pravi:

  Ja, tole je pa kriza, ja! Čeprav meni se zaradi sebičnih interesov zdi bolj problematično dnevno migriranje iz Gorenjske. ;)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !