Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

35 let Vala 202

Objavil mare, dne 17.06.2007

val202_160607.jpg

Verjetno veš, da je včeraj Val 202 v Hali Tivoli praznoval svojo 35 letnico s kopico odličnih glasbenikov. Koncerta sem se z majhno zamudo udeležil in tule je moj pogled nanj.

Prišel sem v bistvu ravno na zame prvi vrhunec večera – Dan D. Dan D so pač zakon in v zelo omejenem času (pač približno enako za vse skupine) so zaigrali hite Počasi, Plešeš, Čas, Voda in zares odlično priredbo Nietov Lep dan za smrt. Njihova muzika je super, super pa imajo tudi nastop in žur je bil zagotovljen. Bravo!

Tudi naslednja skupina petih privlačnih moških (tako so se čez cel nastop imenovali, heh) Mi2 je zažgala. Mi2jevci1 so tudi carji in imajo super komade, samo za mlajšo publiko so si izbrali malo preveč priredb starih komadov, ki jih nismo čist vsi poznali. Jasno pa je najbolj zažgala njihova Pojdi z menoj v toplice. Odklop! Oziroma bi se reklo so far, so good.

Pa ti pride Lara-B. Proti kateri sicer nimam nič, je izvrstna glasbenica in to … samo … kakšen izbor komadov je bil to? Halo? Pa to so bili tako darkerski in zamorjeni komadi, da sem že pogledoval naokoli za kakšnim štrikom. Ma resno, groza. Pa nisem bil edini, daleč od tega. Folku je vse skupaj tako padlo dol, da je blo žura do nadaljnega konec. Pa zakaj se je bilo treba izživljat nad enim najlepših komadov sploh, Dan neskončnih sanj? Zakaj?

Davek zamorjenega vzdušja so plačevali vsi po vrsti, najprej Neisha. S sicer popolnoma korektnim nastopom in dobrovoljnimi komadi je Neža doživela zelo verjetno najbolj mlačen odziv v svoji karieri. Niti Planet za zadet ni pomagal. Na koncu so bili vsi prav zmedeni, meni pa je bilo nerodno, da tako vrhunskim glasbenikom odmerjamo po dva ploska. Resno.

Neishi se je pri zadnjem komadu pridružil Aleksander Mežek. Skupaj sta res prepričljivo zaigrala Julijo, nato pa si je Mežek na akustično kitaro zaigral nekaj novejših komadov, ki jih noben ne pozna. 2 Folk je zato v skupinicah raje mirno debatiral, glavno da je bilo dost piva in čikov. Na koncu pa težko pričakovana Siva pot, tokrat za spremembo skupaj z dvorano. Ja, hudič je, če te ljudje poznajo le po enem komadu, pa še ta je priredba. Nočem biti nesramen, ampak človek se mi je kar malo zasmilil.

Davek nastopa Lare-B, ki je bil do sedaj že precej slovenski, so verjeli ali ne plačali tudi odlični Leeloojamais. Nastop sem težko pričakoval, prvič zaradi tega, ker jih na mojo neizmerno žalost še nikoli nisem slišal v živo, in drugič, ker imajo novo 19-letno pevko Kristino. Ki res zna odlično plesat3, tu ni dileme. Ampak glas … ni primerjave s predhodnico, mojo omiljeno Laro. Kar me pripelje do ključnega skrivnostnega vzroka zakaj so se s to mega pevko, perfektno po glasu in stasu, sploh razšli. Zakaj krucefiks??? Že ob šokantni novici me je skoraj kap, govoril sem si, pa sej to se ne dogaja, no … pa se je in zdaj je, kar je.

Ampak ne me narobe razumet – za Kristino je bil to prvi javni nastop in pri tem se je razen pozabljenega besedila priredbe Letečih potepuhov Bicikel zelo izkazala, vsaj kar se mene tiče. Je ful energična in seveda tudi poje zelo dobro, tudi prvi singel Ti bi kr takoj mi je kar všeč, tako da pustimo času čas. Ampak da ponovim, tudi Leeloojevci so doživeli najbrž najbolj mlačen odziv kar pomnijo. Prav videl sem jih, da jim ni bilo nič jasno. Groza, ej.

Sledili so Gal in galeristi. Skupina, za katero sem prvič slišal, kar še dan kasneje ne morem verjeti. Pa kje sem jaz živel do sedaj? Mislim, to je vrhunski bend!!! Odlična glasba, neskončno močan glas in neizmerna energija pevca Gala … mene so totalno navdušili … malo manj pa ostalo mularijo, ki se je kljub izrednemu prizadevanju Gala po sodelovanju odzvala mlačno. Spet mi je bilo nerodno.

Takoj po odhodu Galeristov z odra sem preroško potolažil brata: “Počak mal, čez 5 minut bo raztur”. In res, še preden je Skočir z Big Foot Mame doskočil na oder, se je folku utrgalo. BFM! BFM! Ma sej OK, BFM so res zakon, tu se vsi strinjamo. Cela dvorana je prepevala ob Črnem tulipanu, Rola se… in podobnimi. Tudi priredba Moja mama je bla kul.

Ampak sam sem se pa vseeno začel spraševat, ali smo Slovenci – ali širše – res obsojeni le na best sellerje? Ali se tudi v muziki dogaja to, kar se že leta pri knjigah, da si namreč ali best seller ali pa te ni? Spraševat sem se začel tudi o smiselnosti zastonj koncertov. Več kot očitno je, da Slovenci ne cenimo ničesar, kar je zastonj. In zdaj bolj razumem Siddharto, da računa kar nekaj za koncerte. Stvar je enostavna, več kot zaračunaš, bolj si cenjen! In nasprotno, na zastonj koncerte hodi mularija pit pivo, kadit in čvekat. Jejhata … ;)

Tako sem odkril magičen recept za uspeh glasbene skupine:

Prvič, zdrži na sceni 10 let+.
Drugič, vsaj na kakšno leto ali dve imej po en odličen singel.
Tretjič, glasba naj bo živa, refreni pa spevni.
Četrtič, po 10 letih izdaj Best of.
Petič, mastno računaj svoje nastope.
Voilà!

Kakorkoli, odličen večer je bil, hvala Val 202. In vse najboljše!

-Mare

 1. Le klikni, le klikni, se splača! (legalni mp3 ;) ) [back]
 2. Publika, željna bobnov in basov pa v jok.[back]
 3. Natančneje šejkat, and I mean shake it, baby![back]
 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “35 let Vala 202”

 1. degenerik pravi:

  tudi mežkova Julija je priredba, da boš lahko še dodatno zlival svoj črni žolč nad slo glasbeno sceno ;)

 2. posavka pravi:

  Pa zakaj ste tak nefer do glasbenikov?? Ni tak lahko pisat dobrih komadov, pa tud če so priredbe! Dans je pač tako, da je že tolko podobnih komadov zunaj, da je težko zbrskat enega, ki ne bo vsaj malo podoben kateremu drugemu.
  Pa mislim, da se morš tud kar namatrat-z nastopi in vsem, kar spada zraven, da kolkor tolko tud potegneš (denarja). Pa še v medijih te pluvajo. Marsikdo ne bi zdržal! Mal se zamislite, po kom “zlivate žolč”!!

 3. Lori pravi:

  pa kaj je s tabo?! že dolgo ni bilo nobenega koncerta ko bi bilo toliko odličnih slovenskih glasbenikov. Na vsakem takšnek konceru ziher dobiš poleg kake atomik harmonik in podobne. Tukaj pa ni bilo niti enega takšnega. Sama dobra glasba…. glede Lare b pa njena priredba dneva neskončnih sanj- to je bila vrhunska priredba. Ne vem kaj si ti pričakoval, vendar so bili vsi nastopi odlični. In ni mi jasno kaj lahko ti nekaj komentiraš, ko pa si za Gala in galeriste slišal komaj na tem konceru.

 4. mare mare pravi:

  Lori, očitno si zelo površno prebrala text. Sicer pa de gustibus non est disputandum, baby.

 5. Maretov blog » » Leeloojamais v Cvetličarni pravi:

  [...] povsem dekliškem glasu Christine. OK, punca je naredila blazen napredek od prvega sploh nastopa na 35 letnici Vala 202, ampak vseeno se je pokazalo, da je menjava tako karizmatične pevke, kot je Lara, res dvorezen [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !