Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Potovanje po Maroku, 1. del

Objavil mare, dne 28.08.2007

maroko_2007_1.jpg

Letošnji julij sem ponovno preživel v Maroku in v naslednjih zapisih bom napisal vse o srfanju, ljudeh, najvišji gori severne Afrike, mestih kot so Essaouira, Marrakesh in seveda Casablanca in še mnogo več. Vabljeni na nepozaben potep po Afriki!

V Maroko se nas letos ponovno odpravi kar precej Slovencev, bolj ali manj željnih srfanja. V Agadirju skušamo zbarantati čim cenejši prevoz s taksiji do 200 km oddaljenega Moulay Bouzerktouna. V francoščini se mi že uspe dogovoriti za 800 maroških dirhamov (cca. 73 evrov) na vsakega izmed treh avtomobilov, pa se kot nalašč najde taksist, ki pot pozna in v trenutku prepriča še ostale, da nas za manj kot 1.000 dirhamov ne peljejo nikamor. V Ljubljani taksistom še nisem plačal po nastavljeni tarifi, v Maroku me pa takole nategnejo!

Pot proti Essaouiri se vleče dolgih 5 ur – taksisti kot nalašč vozijo po polžje, pa tudi sicer stari Mercedesi, prenaloženi z vso opremo za srfanje, ne vlečejo ravno preveč. Vmes se tudi ustavimo za tri četrt ure, da taksisti v miru povečerjajo, medtem ko jih mi nestrpno čakamo. Čas v Maroku teče počasneje …

Hamid, škrbasti lastnik hiše ob morju, nas kljub predhodni najavi pričaka nepripravljen in povsem pijan. Sobe so nepospravljene, brez jogijev in brez omar. Pa saj kaj več tudi nismo pričakovali. Tuš pravi, da bo jutri. To ponavlja še cel mesec, vsak dan. Stranišče uporabljamo le v sili, ko je potrebno ukrepati hitro, sicer hodimo raje za enega izmed kamnitih zidov, ki označujejo parcele.

From Morroco 2007 …

Maroko nas pričaka z vetrom 40 vozlov in odličnimi valovi. Običajno za te kraje. Hamid čez dan po tleh polaga ploščice z denarjem, ki mu ga sproti plačujemo, zvečer pa nas uspešno prosi za viski, ki ga imamo s seboj za vsakodnevno preventivo. Po nekaj dneh vsaj približno osvojimo njegovo mešanico francoskega, italijanskega, angleškega in arabskega jezika. Izrazi in vzkliki kot so »Rak-Zak-Bak«, »Bastardo!«, »Agrandilivelli« in podobni nam tako postanejo povsem domači.

From Morroco 2007 …

Hamidu tudi pomagamo urediti shrambo za opremo, ker je slednje odločno preveč – tu smo Švedi, Italijani, Francozi, Španci in Slovenci. Hamid je presrečen in ponosen na opravljeno delo. Veter pa kar ne jenja.

Se nadaljuje …

-Mare

Galerija Essaouira, srfanje, Toubkal, Casablanca.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Potovanje po Maroku, 1. del”

  1. Maretov blog » » Portorož Business Conference or What I Should’ve Asked Joschka Fischer pravi:

    [...] wearing that, you know. I mean, I’m 23 … I can be without a toilet & shower for 1 month without any problems and now I’m supposed to walk around in a [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !