Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Potovanje po Maroku, 2. del

Objavil mare, dne 30.08.2007

maroko_2007_5.jpg

Navdušeni smo nad maroško hrano. V neki prav posebni restavraciji v 30 km oddaljeni Essaouiri, kamor se sicer vsakih nekaj dni vozimo le na internet in bolj sofisticirane nakupe (npr. koruznih kosmičev), nam za začetek ponudijo arganovo olje in odlične olive.

Za predjed nadaljujemo z avokadom s kozicami, česar prav nihče ne more prehvaliti. Sam si za glavno jed izberem sočno in povsem rahlo kozje meso z datlji in mandeljni, pa tudi ostali niso s piščancem, kuskusom s kandiranimi bučami in ostalo zelenjavo prav nič prikrajšani. Noro dobro! Za sladico si večina izbere palačinke, sam pa se posladkam z odlično sadno kupo. Za vse skupaj odštejemo 100 dirhamov (9 evrov), kar je za te kraje kar precej. Pri nas pa tako dobro sploh še nisem jedel!

Posebno doživetje pa je tudi nakup rib na tržnici. Na dan z manjšimi valovi se ponudba preko celega dneva šibi od svežih orad, brancinov, barakud, skatov ipd. Zraven tržnice nam ribe poceni spečejo in tako se za okoli 3 evre na osebo najemo orad in velikanskih lignjev. Zvečer pa doma za preventivo vseeno še srknemo požirek žganja.

From Morroco 2007 …

Z Aljažem, ki je iz Slovenije sam pripotoval z terenskim Defenderjem, se lepega dne odpraviva malo raziskovat okolico in po nekaj kilometrih se v sipinah prvič zakopljeva. Z lopatko odkopljeva gume, nato pod in pred gume podloživa veje, ki sva jih prej nalomila, nato pa prvi poskus … pločevina s stalnim štirikolesnim pogonom, zaporami diferenciala in reduktorjem se premakne le še nekaj metrov nižje v kotanjo. Položaj se zdi brezizhoden, zato si trezno priznava poraz in sklonjenih glav zapustiva najino »barko«. Po uri hoje se vrneva v vas, kjer poiščeva tri deske, dve lopati in ene dodatne roke, tako da gre v drugo lažje. Po nekaj odkopavanjih se nam pod budnim očesom lokalnega pastirja le uspe iztrgati iz pasti sipin in vsi skupaj smo presrečni. Nepozabna izkušnja!

From Morroco 2007 …

Po dveh tednih se nam končno pridruži tudi Boujamaa, daleč najbolj znan lokalec, prepoznaven v svetovnem merilu. Kot lani ga je tudi letos užitek gledati, kako popolno izvaja trike v zraku in kako atraktivno »jaha« valove. Ko nas večina že jé zaslužene testenine, on pa še kar vztraja na vodi, se zavem, kako podobni so si vrhunski športniki med seboj. Nič ne pride samo od sebe, potrebna je popolna predanost!

Pri skoraj odpeljanem »backloopu«1 mi pri pristanku strga jadro iz rok, v naslednjem hipu pa ugotovim, da imam sredi Maroka popolnoma uničeno najbolj uporabno jadro velikosti 4.2 kvadratnega metra. Počilo je po šivu in se še pretrgalo na robu, tako da je le še za na odpad. Novo je okoli 350 evrov, na srečo pa mi Tomaž in Alenka, ki se ravno odpravljata domov, prijazno posodita enega podobne velikosti.

Se nadaljuje …

-Mare

Galerija Essaouira, srfanje, Toubkal, Casablanca.

 1. Pač enem izmed wave trikov. Na primer takole.[back]
 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Potovanje po Maroku, 2. del”

 1. Insomniac Insomniac pravi:

  S punco se naslednji teden odpravljava v Maroko, vendar bova tam samo en teden, potem šibava na Portugalsko. Čakava na nadaljevanje :)

 2. mare mare pravi:

  Uau, kul! Škoda je le, da ne gresta za malo dalj časa – 1 teden bo minil v šusu! Drugače pa nadaljevanji sledita jutri in dan potem ob 7h zjutraj. :)

 3. tomo pravi:

  Hudo!

 4. Vanja pravi:

  Kako se mi cedijo sline, pa ne le zaradi hrane, ki so jo opisal…..Trenutno sem v hišnem priporu z dvema malima otrokoma-amapk ju planiram kaj hitro zvleči s seboj in Maroko zveni fenomenalno.

 5. mare mare pravi:

  Ja, res je fenomenalen tale Maroko :) Sicer pa sem si zase nakupil nekaj začimb, arganovega olja in celo glineno posodo, v kateri pripravljajo Tajine, tako da si bom maroško kuhinjo pripravil kar doma :)

 6. Metka pravi:

  Hei. Sem bila pred Slabim mesecem v Maroku. Jooooj, kak bi šla nazaj. :) Uživaj še dalje. :)
  LP

 7. tjaša pravi:

  Zdravo.
  Sama tudi razmišljam o počitnicah v Maroku.Zanima me, če si slučajno potoval preko agencije ali si sot splaniral sam?

 8. Andrej pravi:

  Fajn. Tudi mi smo bili v Maroku. Preberite si izžrpen potopis po Maroku.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !