Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Potovanje po Maroku, 4. del

Objavil mare, dne 1.09.2007

maroko_2007_3.jpg

Do Marrakesha me za 4 evre in pol zapeljejo kar domačini, ki gredo ravno po alkohol in revije za odrasle. Zlahka najdem primeren hotel, kjer dobim za dobrih 6 evrov zakonsko posteljo, skupinski tuš in evropsko (!) stranišče ter prelep notranji vrt hotela.

Sledi počasno prenašanje velike količine fotografij in video posnetkov v enem izmed mnogih cyber cafejev. Nato pa končno zaživi Djemaa El Fna, osrednji trg Marrakesha, kjer lahko zvečer za 3 dirhame spijete svež pomarančni sok, se tudi poceni najeste, poslušate zgodbe in pridige, odlično glasbo, opazujete krotilce kač, nakupite pet različnih vrst datljev in nešteto drugih oreščkov, maraniranih oliv, da ne govorim o množici prodajaln keramike, oblek, srebrnine, usnja in lično obdelanega lesa. Skratka, Djemaa El Fna je ena povsem odštekana izkušnja in tja se vedno znova rad vračam.

Jutranji vlak do Casablance, ki se do odhoda napolni do zadnjega prostega mesta, me pričaka s poskočno glasbo. Mešanica evropskih in popularnih maroških ritmov pričara zares prijetno in sproščeno vzdušje. Sem eden redkih tujcev na vlaku, a me to prav nič ne moti, ker je potovanje neprimerno udobnejše kot pa z avtobusom. V Casi prav tako ne srečam prav nobenih popotnikov in v medini in okolici je kar malo neprijetno hoditi sam naokoli.

Se pa najdejo turisti pri mošeji Hassana II., tretji največji mošeji na svetu. Zares je veličastna! Kljub temu, da je turistom na ogled – seveda le v spremstvu vodiča – na voljo le del mošeje, obisk vseeno priporočam. Na željo prejšnjega kralja so jo zgradili do leta 1993, zato v njej ne manjka tehnoloških dosežkov, kot npr. 30 tonska vrata na hidravliko, pomična streha, množica skritih zvočnikov ipd. Hammam je čudovit, tako mistično je vse skupaj!

Kar pa ne morem reči za Caso kot tako – na prvi pogled nič kaj prijazno niti maroško mesto, veliko predelov mesta je grozno umazanih in kar strašljivih. Edini kraj v Maroku, kjer se nisem počutil domače.

From Morroco 2007 …

Na popoldanskem vlaku nazaj v Marrakesh spoznam upokojenega profesorja francoščine. Pozna Slovenijo, še več – želi, da mu podam svoj pogled na razvoj dogodkov v Jugoslaviji, kaj je bilo narobe, zakaj je prišlo do vojne, zakaj smo jo Slovenci še najbolje odnesli … Zajamem sapo, ker česa takega sredi Maroka res ne pričakuješ. Še Italijo komaj poznajo … 1 Nekako le začnem pripovedovati in kakšno uro in pol dolg pogovor v francoščini mine v trenutku! Izvem, da je v mladosti že prepotoval velik del Evrope, zato tudi pozna vse te stvari. Logično, si mislim. Popotnik, kdo pa.

Potovanja neznansko širijo obzorja, to spoznavam že nekaj let. Vsi predsodki, strahovi in kar je še podobnih reči se kar izgubijo. Zato tudi tako rad potujem oz. srfam v malo bolj oddaljenih krajih. Prijetno s koristnim!

Štirje tedni v Maroku so tako minili kot bi mignil. Veter je bil letos res na naši strani – le dva dni ni nič pihalo! 12 dni sem tako vozil 4.2 kvadratnega metra veliko jadro, 8 dni pa 4.7. Zaradi mojih potepanj pa sem izpustil še 4 dni s 4.2 in 1 dan s 4.7. Ni tako običajno za jadralce na deski. :)

Maroko je preprosto zakon.

(Konec)

-Mare

Galerija Essaouira, srfanje, Toubkal, Casablanca.

 1. Ponavadi razložim, da smo “ex Yugoslavia” (Tito pa to), če to ne vžge, poskusim z naštevanjem sosednjih držav. [back]
 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Potovanje po Maroku, 4. del”

 1. vinko-uroš pravi:

  No evo men se don tud to zgodilo!

  v argentini…me vpraša en iz kje sem…rečem slovenija…in on:” O Ljubljana, realy nice!”

 2. vinko-uroš pravi:

  Evo men isto dons zgodilo!

  Trenutno sem v argentini in mi en v parku Foz de Iguassu reče; from where are you…pa mu jaz Slovenija (bolj tko smejajoče k itak bo bukov gledu) on pa:”O Ljubljana, very nice, beautifull!!!!”

 3. ursa pravi:

  hej,
  v soboto odhajam v Maroko in branje tegale tvojega bloga me je se bolj navdusilo…Ob tem pa vprasanje – mas kaksen nasvet za pot v Maroko? V smislu kaj ja, kaj ne…kaj je overtouristed? Casa vidim da ne navdusuje najbolj? Hvala in res super utrinki!

 4. mare mare pravi:

  Tnx za pohvale … drugače pa poglej na mail za nasvete.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !