Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Bravo naši (košarkarji)!

Objavil mare, dne 18.09.2007

eurobasket2007.jpg

V poplavi kritik na račun vseh, še posebej na selektorja in glavnega organizatorja igre minulega evropskega prvenstva v košarki, se počutim dolžnega javno zapisati, da se meni zdijo vsi skupaj eni veliki CARJI!

Na začetku naj kar takoj povem, da nisem kakšen strastni navijač, niti za košarko, niti za rokomet, še manj pa za fuzbal. Ampak podobno, kot sem začel sedaj že daljnega leta 2004 goreče navijati za naše rokometaše v Ljubljani, ki so si z neverjetno borbeno in požrtvovalno igro priborili srebro, tako sem letos začel navijati za naše košarkaše. Prav vsi so iz tekme v tekmo dajali vse od sebe, neprestanoma dokazovali, da niti slučajno niso za odpis in preprosto navdušili vsakogar.

Menim, da si je tiste trenutke in tekme potrebno zapomniti. Potrebno si je zapomniti, kako nas je Jaka rešil v tekmi z Italijo. Potrebno si je zapomniti, kako je ekipa razbila Nemčijo in z vrhunsko igro premagala tudi odlično Francijo. In potrebno si je zapomniti, koliko trojk je Jaka napolnil Francozom v zadnji četrtini odločilne tekme za sedmo mesto.

jaka1.jpg

Je pa seveda res, da najbrž nobenemu ni jasno, kako je možno zgubiti 15 točk prednosti v tako kratkem času (govorim seveda o četrtfinalu z Grki). Tekmo smo si šli s prijatelji ogledati celo v lokal (naj mi še kdo reče, da zaradi protikadilskega zakona v lokale ne zahaja več nekadilcev!), a bili na koncu seveda brez besed. Kako, da jim ni uspelo izvesti prodora pod koš in vsaj izsiliti osebne napake? Zakaj je bilo potrebno tako v predzadnjem (D. Lorbek) kot zadnjem (Lakovič) na vsak način poskušati zadeti z razdalje?!

Na ta vprašanja najbrž ne bo nikoli odgovora, ampak poskusimo lahko z ugotovitvijo o minutaži igralcev. Če statistika drži (na fakulteti so nas sicer učili, da je s statistiko podobno kot s prostitutko – obračaš jo lahko, kakor tebi paše), je bil Jaka Lakovič drugi najbolj obremenjen košarkar prvenstva, s povprečno 34,3 minute na tekmo. Podatek je razumljiv – na zunanjih položajih je ekipi manjkal vsaj Ćapin, če že kakšen NBA-jevec ne … kljub izvrstni igri šele 21-letnega Gorana Dragića.

Hočem reči, praktično vse je slonelo na Jaki, ki mu za povrh met iz razdalje ni šel tako, kot bi si vsi skupaj želeli, še najbolj pa on sam. In pod tem pritiskom je pač naredil neumno napako oz. več njih. Ampak, da si potem sicer izvrstni komentator Vilfan dovoli javno zapisati, da Jaka ni pravi organizator igre, da ni lider, sori, to je pa zame preveč. Ne zdi se mi fer.

raso1.jpg

Za tako borbeno, nesebično in požrtvovalno igro naših košarkarjev na tem prvenstvu si vsi zaslužijo same pohvale. Kar se mene tiče, so zastopali Slovenijo na najboljši možen način! Nobenemu iz starejše generacije ne bi bilo potrebno žrtvovati dva meseca svojih počitnic in garati celo poletje – vsi imajo odlične pogodbe, zaslužijo več, kot lahko večina navadnih smrtnikov le sanja. Na primer Rašo ima pogodbo za 42 milijonov dolarjev v šestih letih. Pa kaj je njemu treba se poditi po španskem parketu? Naj se dokazujejo mladi in se s tem prodajo v tujino!

A vendar je igral za Slovenijo. Ne le to, uprizoril je najbrž ene izmed njegovih najboljših iger kdajkoli! Tako odlično, kot je igral v Španiji – Katanec bi rekel kapo dol! Pa Smodiš je itak raztural. Pa kako dobro je presenetil Dragić – prodori, podaje za hrbtom, kakor, da je že star znanec evropskih velesil! Pa oba Lorbka, da o Slokarjevih odločilnih trojkah ne govorim. Vsa čast vsem!

In za konec, če parafraziram Zokija: zame so naši evropski prvaki! ;) Peking, here we come!

-Mare

  • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Bravo naši (košarkarji)!”

  1. likard37 likard37 pravi:

    Vidiš, kako je čuden ta svet. Če bi Lorbek ali Jaka takrat zadel od daleč, ga ne bi bilo oštarijskega analitika, ki bi trdil, da se v takšnih situacijah NIKOLI ne meče iz razdalje. Je pač tako. V tem športu je pač toliko dobrih, da velikokrat odloča nekaj sekund, ki moštvo ponesejo med zvezde ali pa jih porinejo med luzerje in takrat naenkrat zgledajo vse prejšnje tekme in vsi zvezdniški trenutki na mah nepomembni. Dokaj kruta zadeva. (Aja, pa še to. V lokale hodi manj kadilcev.)

  2. kr ena pravi:

    naši zakon
    smodiš-rulss

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !