Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

London za novo leto

Objavil mare, dne 2.01.2008

london_07.jpg

Z družbo se vsako leto odpravimo skupaj praznovat začetek novega leta in letos je naneslo, da smo pristali na Otoku. Ugodno vreme, malo manj ugodne cene.

V slabih štirih dneh smo si poskušali ogledat vse glavne znamenitosti, neverjetno kot se sliši. In je tudi bilo – v Londonu ima človek kaj videti in nekaj dni je zagotovo absolutno premalo. Lahko pa dobiš kar dober vtis o tem, kako poteka življenje tam zgoraj. Prva stvar, ki jo poleg vožnje po levi takoj opaziš, so cene. Vse je tako preklemansko drago!

Recimo vstopnina v enega izmed številnih klubov – 20 funtov.1 Pa sicer izvrstni kebab za 5 funtov. Nekatere vstopnine, recimo London Eye + Madame Tussauds … 33 funtov. Tower of London … 13 funtov. Se nadaljuje v tej smeri ;)

Naslednja stvar so pomanjkljivo oblečeni ljudje. Mislim, če bi kdo moral biti navajen mraza, bi to morali biti mi. Potem pa tam srečavaš dekleta v krilih brez nogavic, v natikačih (jasno na boso nogo), vsi tekači so jasno v kratkih hlačah in majicah … res so neverjetni! ;)

Razlika glede na Ljubljano je tudi glasba na ulicah. Če je pri nas vsaj v decembru zelo veselo, s kopico uličnih glasbenikov in koncertov na prostem, je tam slika povsem drugačna. V štirih dneh po ulicah skorajda nisem slišal glasbe! Čudno, res …

Kar pa še zdaleč ne pomeni, da mi London kot mesto ni všeč – prav nasprotno, super je. Znamenitosti je res veliko, ena od njih je že omenjeni Tower of London. Znotraj mogočnega obzidja so zanimivi Crown Jewels, White Tower, pa Medieval Palace … ni da ni.

Ogledali smo si tudi menjavo straže pred Buckingham Palace. Ogromno ljudi za prazen nič. Angleži res znajo umetno ustvarjat zanimivosti, ej! Kr neki!

Res lepa je St Paul’s Cathedral. V nedeljo smo za kratek čas celo prisluhnili maši, ki jo je vodila ženska.

From New Year’s 20…

Millennium Bridge nas od katedrale popelje na drugo stran Temze, proti galeriji TATE. V sedmih nadstropjih je kaj videti, a vsi smo si najbolj zapomnili razpoke v tleh. In super razgled s četrtega nadstropja.

From New Year’s 20…

Sprehodili smo se jasno tudi čez Tower Bridge. Na drugi strani si lahko ogledaš čudovito mestno hišo, pa bojno ladjo iz II. svetovne vojne Belfast, se sprehodiš po meni super predelu Londona vse tja do že omenjene galerije TATE.

From New Year’s 20…

Na Trafalgar Square se pač ni dalo silvestrovati na štangah. Preverjeno tale barva deluje – drsi kot hudič! Kljub temu se je zvečer tu jasno zbrala nepregledna množica ljudi!

From New Year’s 20…

Zelo sem bil vesel ob pogledu na proteste proti vojni v Iraku. To mi deli!

From New Year’s 20…

Nujen je ogled British Museum, ki je tako obsežen, da bi v njem zlahka preživel nekaj dni. Ampak tudi v zelo kratkem času dojameš razsežnosti britanskega imperija. Mislim, kaj vse so ti Angleži pokradli po vsem svetu! Koliko stvari iz Egipta, Sirije, centralne Afrike, Azije, od starih Grkov, pa Rimljanov … to je res noro. Pa še zastonj je.

From New Year’s 20…

Nekateri s(m)o si ogledali še nekaj znamenitosti ala Oxford Street, zelo kul Covent Garden, zaščiteno cerkev Westminster Abbey, pa zagotovo bi se našlo še kaj. London mi je res kul! Sploh v decembru ;)

Več fotografij v galeriji.

-Mare

 1. Jasno moraš biti na Guest List, da sploh lahko plačaš …[back]
 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “London za novo leto”

 1. Maretov blog » » Športni teden, II. del pravi:

  [...] blog Šport je (skoraj) vse. « Športni teden London za novo leto [...]

 2. Kockar pravi:

  Ja a o žurkah ne boš pa nč povedu? Tale blog propada… =)

 3. pamir pravi:

  ja, kje je žurka, drgač pa lepo da si se mel lepo :) . Tud js bi raj bil v Londonu kot 5 dni pil v bohinjski. se vidmo

 4. mare mare pravi:

  He he, men ni problem pisat tudi o žurki, samo ne vem, če se bodo vsi strinjali ;)

 5. pamir pravi:

  :) sej kul so druge strani za to :)

 6. Darja pravi:

  Fantastične fotke… London je božanski. Vsaj zame eno najljubših mest.

 7. Monika pravi:

  Imam eno vprašanje.
  Ali so vsi muzeji v Londonu zaplačat ali nekateri tudi zastonj?

  Za odgovor se ze v naprej zahvaljujem.

  LP

 8. mare mare pravi:

  Vsi, vsaj tisti za katere jaz vem, so ZASTONJ, tako da je obisk res obvezen!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !