Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Begunjščica, zadetek v polno!

Objavil mare, dne 23.12.2008

Ne vem natančno s čim sem si zaslužil tako srečo s pogoji na turni smuki, no se ne pritožujem. Danes je bilo nad Zelenico fenomenalno!

Najprej po steptanem smučišču navzgor, pa levo v Šentanski plaz, kjer so bile razmere super: narejena in utrjena smučina, psi so prijemali tudi brez srenačev … le strmina me je, priznam, kar malo zvila. Pihalo in prašilo na polno, strah pred zdrsom … vse to je botrovalo blaznemu olajšanju na grebenu, od koder je do vrha le še deset minut, seveda zdaj že v močnem soncu! Pogled navzdol:

From Begunjščica, the best ski touring ever!

In še pogled navzgor … kar scary, ne?

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Kot rečeno, na vrhu je bilo blazno lepo, tule se vidi Stol na levi in greben Vrtače na desni.

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Lp v Ljubljano, ha ha ha … ;)

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Špička na sredini je seveda Triglav.

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Takole smo pa zavili v Centralno grapo, previdno namreč ;)

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Razmere so bile najbrž popolne, nič ledu, le popolnoma utrjen sneg, kjer robniki prijemljejo kot za stavo.

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Najožji del grape, ampak je iztek zelo lep, tako da sploh ni problemov …

From Begunjščica, the best ski touring ever!

Skratka, če ne upoštevam, da sem na vrhu precej več kot uro čakal ostale zabušante, je bila tura bržkone popolna, it just doesn’t get any better than this! Še kdaj!

Tule je pa še video

-Mare

 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Begunjščica, zadetek v polno!”

 1. bostopor bostopor pravi:

  Mare, vidim, da ste uživali na polno… Kljub temu, da si imel zelo pester vikend, te ni odvrnilo od nove ture. Pohvalno :) Lepe fotke, še posebej tista s pogledom dol grapo.

 2. rok pravi:

  kako je pa z ostalimi grapami?
  so že splazene in relativno varne?

  lp

 3. Anže pravi:

  v nestrpnem pričakovanju galerije pri debeluhih ti čestitam za fino smuko in te prosim, da mi NE pošiljaš več takšnih SMSov, da bom potem še cel dan ti folž in zblojen čakal, da bom frej, da grem skijat :)

 4. Jaka Ortar pravi:

  Super super, lepo ste se mel.

 5. Janvit pravi:

  Ja res je bo fenomenalno.. Centralna je tok lepo zalita ko še ne pomnim! no taki zabušantje pa tud nismo bli, sam ti si biu priden mare;) Drgač pa sm se dobr zafrknu k sm umes sneu skije, pa sm mislu da bo šlo hitrej…

 6. LeVaK pravi:

  Opala, odlično tole zgleda:)

  Sem ravno oddal naročilo za vezi in pse in že iščem prvo turo, kjer se bom spustil. Sicer bom za začetek verjetno eno bolj vodoravno udaril. Razmišljam, da bi šel za 2 dni na triglavska jezera, še nisem bil pozimi.

  Po katerem plazu ste to šli na vrh, tisti med prvo in drugo postajo? Tam kjer je ponavadi ta velik plaz? Koliko časa traja vzpon po plazu za enega povprečneža?

  lp, Matej

 7. mare mare pravi:

  Na smučeh smo se vzpeli po edini možni varianti, to je ta velik plaz malo pod zgornjo postajo, Šentanski plaz. Sam sem potreboval 1h 48′ od avta do vrha, sem pa kar pičil ;) Ostali so potrebovali celo uro dlje, saj so vmes snemali smuči, pa dajali gor srenače … skratka povsem odvisno od stila in kondicije ;) Mislim, da je sicer od zgornje postaje do vrha nekje med 2h in 2h in pol, če gledaš po Turnosmučarskem vodniku Slovenije.

 8. LeVaK pravi:

  Zgornja postaja je tista čisto na vrhu kajne? Tretja po vrsti tako rekoč:)

  No, če si bil ti v dveh urah potem jaz pod štirimi nimam kaj iskati:) Ja nič, počakat je treba da teli prazniki minejo in da mi trgovina pošlje opremo, potem pa pot pod noge:) Ali se po plazu da iti direktno navzgor ali je treba cik-cakat? Verjetno odvisno od podlage?

  lp, Matej

 9. mare mare pravi:

  He he, no glede na tole vprašanje ti pa definitivno priporočam, da začneš s kakšnimi lažjimi cilji! Begunjščica namreč DEFINITIVNO ni za prvo turo! Predlagam kakšne lažje cilje za začetek, recimo Blegoš in tam okoli, pa Dovška baba, ipd. Res ti svetujem, da greš v knjižnico oz. nabaviš tole: http://www.sidarta.si/turno-smucanje/slovenija.html … in začneš s ta plavimi! (drgač pa ja itak, da greš cik-cak gor, sej je 45° za božjo voljo, heh) Previdno in srečno!

 10. LeVaK pravi:

  Ja, Blegoš zna bit fin, samo ne vem kakšno je trenutno stanje s snegom.

  Dovško babo imam že nekaj časa ugledano, prav tako Trupejevo poldne. Soriška planina mi je tudi všeč, tako da bodo najbrž te stvari prve na vrsti:)

  Vodniček sem pa ravno par minut nazaj gledal. Ni druge, bo treba v nakup(mater, si narediš plan da kupiš turno opremo, potem pa spotoma ugotoviš, da rabiš še 1000 in eno dodatno:P).

  Mja, vzpon je očitno res strm:) IZ smučišča nima pravega občutka, slike pa tudi lahko varajo:) Bolje da vprašam:)

  lp, Matej

 11. enjanez enjanez pravi:

  Bravo! Tudi film je super. Še to me zanima, kako izgleda tista opast nad Šentancem? Od spodaj mi ne deluje preveč prijetna.

  @LevaK: Lepo da te turna smuka veseli. Priporočam ti pa, da pred smuko obiščeš kak tečaj gibanja v zimskih razmerah, ki ga prirejajo planinska društva. Tam boš zvedel stvari, kir ti bodo potem pri zimskih vzponih v gore koristile.

 12. mare mare pravi:

  Hja, od spodaj ne izgleda prav nič prijetno, če povem po pravici me je bilo strah kot mačka (v kombinaciji s tem, da ni bilo nikogar blizu, veter pihal kot le kaj, pa še prvič sem bil), kar je bil v bistvu glavni razlog, da se nisem ustavljal ampak sem le pičil gor (v smislu: samo da pridem čim prej ven iz te grape). No, ampak kot se je izkazalo kasneje, je sedaj sneg že res utrjen, tako da neke nevarnosti sedaj ni več (baje) … je pa vseeno neprijeten pogled navzgor proti vsem opastem, ja …

 13. LeVaK pravi:

  No, verjetno bi tudi mene pošteno stiskalo, ko bi enkrat začel pot navzgor:) Sicer me pa vedno daje to ocenjevanje, ker zmerom prelahko ocenim:) Že pri plezanju imam te probleme:)

  Sicer pa svoje še doda dejstvo, da si bil sam in, kolikor sem razbral v zgornjih vrsticah, je obstajala možnost zdrsa. Sam sem kakih 14 dni nazaj doživel zdrs na Sorški planini in me je bilo pošteno strah. Po vrhu je bil led, tako da sem gladko zdrsel čisto do dna “dolince”. Še dobro, da na poti ni bilo nobenih dreves.

  lp, Matej

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !