Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Plešivec + 3/4 Tolste Košute

Objavil mare, dne 16.03.2009

Priznam, da ob omembi vrha Plešivec nisem niti približno vedel, kateri vrh bi to bil. Najprej sem ga zamenjal za Pršivec nad Bohinjem, vendar se naš vrh nahaja skozi Dovžanovo sotesko proti Jelendolu in nekako proti Košutnikovem turnu.

Za turni vzpon na Plešivec imamo dve možnosti, ena gre mimo koče na Planini Dolga njiva proti sedlu in od tam desno na vrh, druga možnost, ki smo se je poslužili mi, pa se drži desne strani doline in pride na vrh prej, a čez večjo strmino. Po uri in tričetrt se naužijemo prelepih razgledov na celotno verigo Košute, na Storžič, Grintovce oz. kar celotne Kamniško-Savinjske do Obirja in ostalih vrhov čez mejo.

Prečenja in strahospoštovanje plazovin:

From Plešivec, 14.3.2009

Proti Plešivcu:

From Plešivec, 14.3.2009

Veriga Košute, povsem na levi je Veliki vrh:

From Plešivec, 14.3.2009

Mare v akciji:

From Plešivec, 14.3.2009 (Foto: Janvit)

Turca nam je bila čisto prekratka, zato smo v dobre pol ure skočili še proti Tolsti Košuti, nekje do višine 1.800 m in odsmučali prelepo flanko. FIlmček je le na hitro zlepljen skupaj, mea culpa.

YouTube slika preogleda

Res lepa planina Dolga njiva:

From Plešivec, 14.3.2009

In še darilo gospoda iz Kranja v znak zahvale za najdeni in predani telefon. Se splača biti pošten, ne? ;)

From Plešivec, 14.3.2009

-Mare

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Plešivec + 3/4 Tolste Košute”

 1. Nejc pravi:

  hehe. upam da se ksn zgublen telefon najdemo :)
  pa ksn pircek pust se zame!! :)

 2. Jano pravi:

  Odlično mare, kdaj ga pijemo?

 3. LeVaK pravi:

  Odlična smuka! Tudi sam sem že na enem drugem blogu bral o istam spustu. Kako prideš na Plešivec? Predvsem me matra del od Jelendola do tistega sedla oz planine.

  lp, Matej

 4. mare mare pravi:

  Evo link: http://www.geopedia.si/#b4_x454747.5_y141949_s14
  V Jelendolu levo proti Košutniku, kjer stoji ena hiša. Mi smo parkirali nekje na sredini od te hiše pa do serpentine (glej karto). Nato pa le slediš črtkani črti po dnu doline na sedlo – tam lahko poleti zaviješ levo na Tolsto Košuto ali Košutnikov turn, desno pa te čaka še kakšnih 15 min do Plešivca. Kaj pomaga?

 5. LeVaK pravi:

  Zadnjič pozabil napisati, POMAGA!

  Ti malo bolj poznaš pot, ali bi bilo varno jutri na Plešivec ali je po poti nevarno, da se iz kje primaje plaz? Sploh kje iz Tolste košute? Ne vem kako zgleda teren tam pa rajši vprašam:) Bi pa šli samo na Plešivec, za Tolsto je prenevarno.

  lp, Matej

 6. LeVaK pravi:

  Never mind, najdu:) Sem danes obiskal Plešivec. Prov fin hrib, je pa res, da je skoraj premalo za eno turo. Na vrh prideš spočit in kar paše še na Tolsto košuto. Na žalost je bil z menoj kolega, ki ni imel turne opreme in se je že do Plešivca zmatral ko nor:)

  Je bilo pa danes tam, kjer ste zadnjič smučali iz Tolste Košute plaz. Na splošno se je Košuta precej splazila in bo kmalu spucana. Tudi danes so se od 10 naprej prožili plazovi.

 7. Plešivec - po trdem gor, po mehkem dol | Zunaj.si pravi:

  [...] me je že pred štirinajstimi dnevi ogrel za Plešivec s svojo objavo na blogu. Do sedaj ni bilo primernega vremena ali pa časa, včeraj pa se je ponudila  priložnost za [...]

 8. ana pravi:

  Na velikonočno nedeljo , 12. aprila , sem šla smučat skupaj z bratom na Plešivec.Smučke sva pripela že nekaj metrov od parkirišča pod Dolgo njivo, prelep sončen dan, snega ogromno, tudi plaz iz Tolste Košute je ogromen.
  Razgled povsod naokoli odličen, vidi se tudi ogromen plaz pod Češko kočo oz.tam okoli.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !