Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Po Bosovi na Brano

Objavil mare, dne 23.03.2009

Lahko rečem le končno! Končno so bile razmere dovolj dobre, kaj dobre, odlične in so dovoljevale tudi kakšno malo bolj resno turo. S Freeapprovedovci smo se tako podali na vrh povsem zasnežene Brane, sestopili na Kamniško sedlo in nazaj v dolino. Neverjetna tura!

Tura se prične na Jermancah, do koder se s štirikolesniki pripeljemo iz Kamniške Bistrice. Urno proti Pastircem in malo pred njimi levo, kjer je vstop v najlažjo izmed grap na Brano, to je Bosova grapa (II-III/2, M, 500 m).

From Brana, 22.3.2009

Grapa se začne dokaj zložno, kaj kmalu pa dočakamo prvega izmed treh skokov. Desni (gledano od spodaj) je povsem zalit, a precej višji in skoraj navpičen, mi pa izberemo levega, ki je že malo kopen. Od spodaj zgleda povsem nedolžno in tudi smučljivo (sprva sem imel namen smučati kar nazaj po grapi) …

From Brana, 22.3.2009

… medtem ko pogled od zgoraj navzdol hitro pove, da Mare tule pač še ne bo smučal, he he1

From Brana, 22.3.2009

Nadaljevanje grape je odlično, razmere najboljše možne, saj je še razmeroma trdo, ampak ravno toliko, da cepini prijemljejo kot za stavo, noro dober občutek!

From Brana, 22.3.2009

Urno navzgor!

From Brana, 22.3.2009

Drugi skok je zalit, medtem ko na tretjem ponovno gleda ven nekaj skal, ampak sem prepričan, da bi ga tudi jaz presmučal.

From Brana, 22.3.2009

Izhod iz grape zaznamujejo mogočne opasti, pot pa nas potem po grebenu vodi proti vrhu Brane. Veter je vedno močnejši, tako da na vrhu v skromnem zavetrju bolj na hitro pomalicamo in se pripravimo za sestop oz. spust proti Kamniškemu sedlu po liniji letne poti.

From Brana, 22.3.2009

Strmina je precejšnja, še huje kot v resnici pa je bilo zaradi skoraj orkanskega vetra, ki je pihal v sunkih po pobočju navzgor. Na sliki morda ne izgleda tako strmo, ampak verjemite, je precej strmo. ;)

From Brana, 22.3.2009

Pešaki so se kar namučili z ritenskim sestopanjem …

From Brana, 22.3.2009

… medtem ko sem sam elegantno odsmučal po najboljši možni in varni podlagi navzdol. Veter je namreč povsem spihal pobočje, sneg je bil zelo trd, a nič leden, na vrhu pa par centimetrov svežega snega, mnjami! Pobočje pa je tako široko, da je užitek še večji kot na primer v osrednji grapi na Begunjščico. Da ne pozabim, ko je bila le najhujša strmina mimo, si je bord po noge nataknila tudi FATovka Uršula in brez težav odbordala do sedla …

From Brana, 22.3.2009

 … od koder sem v še vedno neizmernem vetru takole spremljal kolege pešake (res drobne pikice) in presmučano linijo:

From Brana, 22.3.2009

Koča na Kamniškem sedlu je za lepe vikende odprta tudi pozimi, pa ne le to, g. oskrbnik in gorski reševalec celo pozna tale blog in avtorja, kar je zares prijetno presenečenje! ;) Tako sicer dolgo čakanje hitro mine v pogovoru, pa tudi razgledi nazaj na Brano ali pa na sosednjo Planjavo človeka ravno ne dolgočasijo, he he

From Brana, 22.3.2009

Ogledovali smo si tudi številne in prav vse po vrsti odlično zalite grape, Wisiakova je prava avtocesta in najbrž tudi presmučana, če smo pravilno videli:

From Brana, 22.3.2009

Ura gre že proti drugi, ko se le vsi naberemo in okrepčamo, tako da je smučarija s sedla navzdol po odjuženem snegu seveda bistveno slabša, a še vseeno zelo zabavna. Čeprav nisem bil nič kaj hitrejši od pešakov, ki so se navzdol kar pridričali po ta zadnji. ;)

From Brana, 22.3.2009

Kakšnih pet do deset minut pod Pastirci je potrebno smuči dati še zadnjič na hrbet in pač odpešačiti do avta, kar pa po tako lepem dnevu v hribih res ni preveč težko, he he … še sedaj se mi smeji, NORO dobra tura!

From Brana, 22.3.2009

-Mare

 1. Kakšen Ortič bi pa tod sigurno zvozil brez problema[back]
 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Po Bosovi na Brano”

 1. Jano pravi:

  Lepo lepo.. zgleda si res užival. Mi smo bli pri sosedi Kočni, in ja tud mene je vetr mal presenetu!

 2. hermit pravi:

  Noro! Občudujem vse, ki si upajo v takih razmerah v hribe. Sam sem bolj ziheraš :)

 3. veronika pravi:

  ja super je bilo tudi v Raduhi in Peci.

 4. boštjan pravi:

  tud draški vrh je bil fajn

 5. iverson pravi:

  Smo se srečali…na sedlu že pri začetku flanke sem čakal na kolegico ali se bo odločila da gre na Brano ali ne. Potem pa sva jo s kolegom mahnila gor. Strmina res dobra, sneg špica… O vetru pa rajše nebi predvsem zadnjih 20m pod vrhom pravi orkanski sunki!

 6. Fuga pravi:

  Ja, lepo, pa tut slike so lepe. Letos so grape res ena mikavna tema. Jaz sem šel sam po Kramarjevi na Storžič. Ja, v nedeljo popoldne sem šel samo pogledat, kje se smer začne, pa me je kar potegnilo gor. No, to je blo prvega marca. Še sedaj se mi fejst zdi. L.p.

 7. mare mare pravi:

  O to si ti iverson! Ja kolegico sem po moje jaz “uspel” prepričat, da ne gre, ampak pač povedal sem po pravici, da piha ko svinja ;) Smo pa vaju spremljali tako za gor kot dol, sta bila kar hitra!

 8. Ursula pravi:

  Hoj. Ja samo nikjer pa nisi omenil poletnih natikacev;)?

 9. Frane pravi:

  Marko, čestitke za smučanje z Brane in pozdrave nedeljski Free..ekipi od ‘oskrbnika’ oz. dežurnega na Kamniškem sedlu.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !