Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Jadranje Freeapproved

Objavil mare, dne 24.07.2009

Kot omenjeno je letošnja srfarija, Oh-man !, padla v vodo in načrte je bilo treba tik pred zdajci spremeniti. Kaj pa … hm … če bi šel še vedno na morje, ampak jadrat?

Beseda je dala besedo, skiper je privolil v osmega potnika, še gas po darilo za družbo in jes, že smo bili v Sukošanu pri naši 45 čevljev dolgi barkači!

From Jadranje Freeapproved 2009

Sidrali smo v enem izmed prvih in tudi najmanj pravljičnih zalivov na Pašmanu (in celi poti), že naslednji dan pa je sledilo jadranje in kopanje na Kornatih ter sidranje v zares lepem zalivu otoka Žirje.

From Jadranje Freeapproved 2009

Jasno ni manjkala niti najnovejša modna muha a.k.a. Slackline ali po domače, pač hoja po napetem štriku. No, treba je priznati, da enostavno vendarle ni …

From Jadranje Freeapproved 2009

Sledilo je silno dolgo motoriranje vse do Visa, kjer sem kot pravi Bosanec z rjavimi rokami in belo pojavo nemudoma napadel pečine nad vodó:

From Jadranje Freeapproved 2009

Pica v mestu Vis je bila solidna, le tla so se nam pod nogami tako majala, da smo se po parih pijačah kaj kmalu vrnili na našo barkačo, ki jo je medtem skupaj s Samantho spoznal že ves zaliv. Naslednji dan si je del skupine zaželel potapljanja na bližnjih čereh, no ta pravi deci pa smo se namenili kar okrog celega otoka. Veter je pihal tudi nekje 15 vozlov, tako da sem že začel razmišljati o srfanju, a kaj preveč časa le nisem imel, saj smo že zalagali in drveli z devetimi vozli. A le v desno smer, v levo smo bili zaradi nam še do danes nepojasnenih razlogov vseskozi en vozel počasnejši, kljub vsemu trimanju jader in ne vem še čem.

Kakorkoli, tauharji so nas že čakali, tako da smo jih po hitrem postopku pretovorili in odšibali proti Hvaru. No, ne povsem, sidrali oz. poskušali smo sidrati v neki ožini na Paklenih otokih, kjer kot zakleto nobena boja ni bila prosta, na dnu pa povsod toliko trave, da je joj! Še sreča, da smo tisto noč ob otvoritvi plaže najbolj fancy kluba na Hvaru – Carpe Diem, zamudili žur leta z imenom Full moon party kakšnih petdeset zračnih metrov od nas. Borči ali Urbanovc, sem že pozabil kdo je bil heroj, mi je namreč ob kakšnih treh zjutraj prišel budit skiperja, da smo le še par metrov od skal … Tako da smo tudi mi imeli svoj nočni ples, ne le tista 3.000-glava množica, za katero nismo vedeli …

Smo pa zato zažurali naslednji dan na Hvaru, Hvaru. Fotke po dogovoru cenzuriramo, tako da objavim edino en prav lep pogled na kraj Hvar na otoku Hvar.

From Jadranje Freeapproved 2009

Naslednji dan smo skoraj vsi družno ugotavljali, da nam je nekdo moral nekaj podtakniti v pijačo, saj smo se nekam čudno počutili. Kakorkoli, treba je bilo naprej in prav počasi smo odpluli proti severu.

From Jadranje Freeapproved 2009

Ustavili smo se šele na Kaprijah, ki so naju z Vircem najbolj očarale. Izredno lepa vasica, v kateri ne manjka čiste vode in lepe obale, miru, predvsem pa velikih in odličnih jadranskih kalamarov na žaru. Da ne vidim več tistih malih zmrznjenih iz Azije!

Da ne pozabim, v Kaprijah smo za prihajajoči film posneli tudi res lepe kadre vrvohodca Borčija nad vodó, in to ob takem kiču:

From Jadranje Freeapproved 2009

In tako je napočil v bistvu zadnji dan, ko smo objadrali še cele Kornate. A najprej plezat na skrito lokacijo, tam nekje za devetimi gorami:

From Jadranje Freeapproved 2009

Tule ni šlo več in sem odskočil, pa že to ni bilo ravno nizko, no v neki drugi smeri sem ob občudovanju samega kamermana, skiperja ter duhovnega vodje Anžeta potegnil kar do vrha.

From Jadranje Freeapproved 2009

Še nekaj vzemirljivih trenutkov jadranja skozi ožino med Dugim otokom in Kornatom, pa nočno branje kart, štetja utripanj svetilnikov in njihovo lociranje in kar je še podobnih jadralskih opravil v temi, dežju in prihajajoči nevihti … in že smo bili na varnem v izhodiščni marini. Takole je potekala celotna pot, smo si pa enotni, da naslednjič – morda že kaj kmalu – ponovimo s katamaranom oz. pač nečim še hitrejšim. Čez par let pa na Volvo Ocean Race, he he

From Jadranje Freeapproved 2009

-Mare (tekst), vse neverjetne fotke so pa last Tomaža Džubana a.k.a. Đombe

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Jadranje Freeapproved”

 1. bostopor bostopor pravi:

  Ha ha ha, sem se prav nasmejal ob branju. Si kar živo predstavljam, kako je vse skupaj potekalo. No, si tudi ti doživel svojih pet minut slave na SIOL-u, he he, tako da bo kar držal rek: Če si nismo fouš, je za vse dovolj ;)

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  vsaka čast … predvsem za skok. meni se zdi zeloooo visoko!

 3. gaja. pravi:

  O, jaz bi tudi … kmalu spet.
  Kaprije so res lepe – ste jedli pri Kati?

 4. pamir pravi:

  hudo, slackline, pa un skok iz pečine sta mi najbolj všeč. upam da grem js tut kdaj tkole jadrat.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !