Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Ponovno v Pakli

Objavil mare, dne 10.11.2009

Celi dve leti sta minili od zadnjega obiska plezalskega raja pred Zadrom in skrajni čas je že bil za ponoven obisk. Tokrat z bolj ambicioznimi cilji.

Pred dvema letoma sem bil še precej zelen, plezali smo zgolj enoraztežajne smeri – z izjemo Nosoroga, ki je bila moja sploh prva večraztežajna smer. Takrat sem na blog napisal, da se v Paklo definitivno vrnem, prav zdaj pa tudi berem, kaj mi je takrat napisal zdaj na žalost že pokojni Pavle: “Ja, začne se v Pakli, zaključi pa na Everestu… pravzaprav, se ne zaključi :)

Letos smo v Paklo odšli v zasedbi Freeapproveda in tečajniki so že nestrpno pričakovali svoje prve daljše smeri. Sam sem Francija odpeljal v Celjski stup, čigar prvi raztežaj niti ni tako nedolžen.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Sledilo je nekaj frikanja, nato pa precej lahkomiselna odločitev, da gremo Bor, dva (sicer odlična) tečajnika in jaz v smer PIPS. Že drugi, kaminski raztežaj z varljivo oceno 5c nam je dal vetra – hkrati je veter tudi dobesedno pihal vedno močneje, nam je postajalo vedno bolj mraz. Na križišču smo zašli desno in vstopili v precej težjo smer s 6b detajli, znočilo se je, premraženi smo bili do kosti – in odločitev za sestop je bila precej lahka.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Fotka je seveda že na tleh, kjer nam je vsem pošteno odleglo, potem ko so se nam štriki motali v nedogled, ob že zares hudo močni burji je postalo še bolj mraz … le hvala-moji-lastni-modrosti, da imam s seboj v nahrbtniku vselej lučko Petzl E-Lite ;)

Tudi v soboto dopoldan nas je prezeblo na polno – Domžalska smer je takrat še v senci in ob močni burji ni plezanje nič kaj prijazno. Smer pa težja od pričakovanj – brez vlečenja za komplete na žalost ni šlo. Vseeno močno priporočam, vrhunska smer vrhunskih prvopristopnikov.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Aleš si je takole pustil postreči s smotko in se ves navdušen slikal s Kortinško Veverico, ki je s sinom plezal isto smer. V ozadju se vidi, koliko dela bi do vrha še imeli v “ta pravem” Aniča Kuku.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Ob sestopu sem takole pritisnil plezalca v isti smeri, kjer pa je vse precej bolj strmo kot izgleda s strani ;)

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Aniča Kuk je pa tako velikanska stena, da te srat prime.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Popoldan sta sledili še smeri Franz Hohensinn ter speed varianta Flex & Rex. V nedeljo pa takoj v eno zelo težko 6a, Kiko’s Bohrer. Plata, da te kap.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Tudi v Karamara sweet temptation je bilo super, super napeta in težka smer od štarta do vrha.

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Sledil je še abzajl (vidijo se gradbena dela v Titovih bunkerjih – baje, da urejajo kongresne dvorane) in obvezne ribe pri Dinkotu. Mljask!

From Paklenica, 30.10.-1.11.2009

Kdaj gremo spet?

-Mare

 • Share/Bookmark

2 odgovorov v “Ponovno v Pakli”

 1. Matej pravi:

  Vidim da ste uživali. Tudi sam sem se letos vpisal v alpinistični tečaj, da bom lahko užival v večraztežajnih smereh. Zaključek tečaja je prav tako v Pakli:)

  Sicer pa čudovita silhueta plezalca.

  Matej

 2. Damjana pravi:

  Ja, pa clo skup smo bili takrat dol…prav fajn je blo (čeprav brrr mrzlo). dobiš fajne piškotke, če se ustaviš kej ob bajerju – zdej sem v kosezah.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !