Maretov blog

Šport je (skoraj) vse.

Od Šmarne gore do severne stene Travnika

Objavil mare, dne 22.02.2010

Jep, minuli mesec je minil zares pestro! Za mano sta dve čudoviti grapi, turni smuki s Šmarne gore, Rodice in Blegoša, ledno plezanje v Logarski dolini, Tamarju in našem Ledinčku ter intenzivno pisanje magistrske naloge. Ampak pojdimo lepo po vrsti.

Kar je sledilo občnemu zboru na Vršiču je bilo nekaj nepopisnega. V stenah so se naredile tako dobre razmere, kot baje že vse od leta 1981 ne. In če sam Tomaž Jakofčič napiše:

“Včasih malo zatežim na račun masovnega ponavljanja smeri a tokrat je drugače. Vsak alpinist bi rad enkrat preplezal snežno lepotico kot je npr. Grapa med Travnikom in Šitami. In ker se smer ne naredi vsako leto ampak mnogo redkeje,  si je vredno vzeti čas in potrpeti ob čakanju na plezalce pred nami. Kaj pa če se naslednjič, ko se naredi, ne boste več ukvarjali z alpinizmom?”

… potem je že treba iti v steno! In smo šli, najprej v Travniško grapo …

Foto: Anže Čokl ; From Travniška grapa, 20.1.2010
Foto: Anže Čokl ;From Travniška grapa, 20.1.2010

… dober teden kasneje pa še v Grapo med Travnikom in Šitami.

Foto: Anže Čokl ;From Grapa med Travnikom in Šitami, 29.1.2010
Foto: Anže Čokl ;From Grapa med Travnikom in Šitami, 29.1.2010

Torej ni dvoma, da sta bili to moji najglobji alpinistični izkušnji do sedaj in prepričan sem, da teh vzponov ne bom nikoli pozabil. Idealne razmere, prekrasen ambient severne stene Travnika, fizičen in psihičen napor … vse to so le koščki teh preprosto nepozabnih trenutkov. Verjetno res ni pravih besed, s katerimi bi lahko alpinistični zelenec opisal občutja strahu, borbe in zmagoslavja ob varnem povratku s takih tur. Nekaj je k temu globokemu izkustvu zagotovo pomagalo tudi dejstvo, da sem najtežje odseke v vodstvu preplezal prav jaz.

Seveda pa še vedno z največjim veseljem počnem tudi malo manj adrenalinske zadevščine, kot je bil na primer pršičast turni smuk z Rodice. Z očetom sva se sicer poslužila gondole na Vogel, a vseeno tura ni bila od muh. Vsekakor pa je bilo lepo, zelo lepo!

From Rodica, 23.1.2010
From Rodica, 23.1.2010

Od turnih smukov velja omeniti še Šmarno goro oziroma Grmado, kjer verjetno ni prav pogosto, da bi bile razmere za smučati tako zelo dobre. No vseeno, grapa nad Turncem, ki sem jo že dolgo ogledoval, vseeno ni bila dovolj zasnežena, pa nič ne de. Vseeno je bilo prav luštno.

From Šmarna gora in Ledinček, 1.2.2010

Luštno je bilo tudi na Blegošu, kamor sva jo z očetom mahnila v iskanju pršiča in varnih razmer. In našla oboje. Pršiča kolikor hočeš, a kaj, ko je ture tako kmalu konec …

From Blegoš, 13.2.2010
From Blegoš, 13.2.2010

In naj zaključim, kot sem začel – s plezanjem. Nizke temperature je bilo pač potrebno izkoristiti tudi za ledno plezanje. V Logarski dolini je bilo naravnost fantastično …

From Logarska dolina, 7.2.2010

… v Tamarju pa naju je z Janijem namočilo do kosti. ;)

From Tamar, 18.2.2010

Dvakrat sem tudi tekel na smučeh, ampak bolj penzionistično, nekako ni več tiste hitrosti iz kajakaških let. Uvodoma pa sem zapisal tudi nekaj o magisteriju in naj zaključim s tem. Na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pišem poslovni načrt za sodoben plezalni center, ki ga po mnenju širše plezalske javnosti Ljubljana nujno potrebuje. Za uspešen načrt jasno potrebujem čimveč podatkov o slovenskih plezalcih, zato vas vljudno vabim k izpolnjevanju ankete. Več o sami magistrski nalogi pa si lahko preberete in ogledate tule.

Se pišemo!

-Mare

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “Od Šmarne gore do severne stene Travnika”

 1. Sonček pravi:

  Zelo lepe slikce, še veliko uspehov naprej.

 2. Luka pravi:

  To morajo biti užitki tako pohajkovat po hribih in gorah….škoda da nisem mlajši a si le lahko zapojem kam odšla oj kje si?????
  Lp. lika

 3. piki pravi:

  Luštno, luštno. Kaj pa sta v Logarski plezala? A je v Tamarju kej nohtal? Tm ponavad zmeri nohta ;-) )))

 4. sosed sosed pravi:

  Pokam od zavisti … in samo približno si lahko predstavljam občutke, ki si jih doživljal ob vzponu. Čestitke za tvoje podvige!

 5. Anže pravi:

  super zapis, hvala za družbo v stenah!

 6. Maretov blog » Arhiv Bloga » Pod Jalovcem pravi:

  [...] sem bil tu januarja lani, ko smo plezali Travniško grapo in Grapo med Travnikom in Šitami. Vzpon proti Kotovemu sedlu je tako logično minil v podoživljanju teh napetih in zmagoslavnih [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !